Unapređujemo razvoj Umjetne Inteligencije u Bosni i Hercegovini.
Oblikujemo Digitalnu
Budućnost!

Umjetna inteligencija (AI) ne samo da mijenja pravila igre, već potpuno preoblikuje igralište na kojem živimo, radimo i komuniciramo. Njena disruptivna moć seže dalje od bilo čega što smo dosad vidjeli, donoseći revoluciju u brojne industrije, od tehnološke do zdravstvene, obrazovne, finansijske, pa čak i kreativne. Njen potencijalni utjecaj na automatizaciju procesa je ogroman. AI može uveliko smanjiti ljudski trud u rutinskim i ponavljajućim zadacima, što omogućava veću efikasnost i produktivnost. Također, AI je u stanju optimizirati procese, olakšavajući upravljanje i odlučivanje unutar organizacija. Umjetna inteligencija igra ključnu ulogu u ekonomskom rastu. Pomoću sofisticirane analize podataka i prediktivne analitike, AI omogućava bolje odlučivanje, unaprjeđuje planiranje i pomaže u predviđanju budućih trendova. U medicinskom sektoru, AI revolucionira dijagnostiku i tretmane. Omogućuje precizniju identifikaciju bolesti, personalizirane tretmane i čak predviđanje zdravstvenih problema prije nego što se pojave. Nadalje, AI pridonosi boljoj kvaliteti života. Pomaže u rješavanju svakodnevnih problema, omogućava bolju pristupačnost usluga za osobe s invaliditetom, i olakšava interakciju s digitalnom tehnologijom. Na kraju, AI može pridonijeti održivom društvu. Pomoću njenih sposobnosti analize i predviđanja, možemo bolje upravljati resursima, optimizirati energetsku efikasnost i pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena.

U svijetlu ovih potencijalnih koristi, jasno je da je umjetna inteligencija ključna za našu budućnost. Njeno pravilno razumijevanje i primjena otvorit će vrata novim mogućnostima i pozitivnim promjenama na globalnom nivou.

Na koji način udruženje doprinosi razvoju
umjetne inteligencije u bosni i hercegovini?

Edukacija i obuka

Udruženje organizuje radionice, seminare i kurseve za obuku u području umjetne inteligencije, što uključuje učenje o algoritmima mašinskom učenju, programiranju, analizi podataka, i drugim relevantnim temama.

Istraživanje i razvoj

Udruženje podržava i provodi istraživanja u području umjetne inteligencije, bilo samostalno ili u saradnji s univerzitetima i istraživačkim institucijama.

Podrška start-upima i inovatorima

Udruženje pruža podršku start-upima i inovatorima koji rade na razvoju umjetne inteligencije, kroz mentorstvo, povezivanje s investitorima, i pružanje resursa

Saradnja sa institucijama vlasti

Udruženje radi na formiranju politika i regulative u vezi s umjetnom inteligencijom, u saradnji sa institucijama vlasti što uključuje i rad na etičkim smjernicama za korištenje AI, kao i na strategijama za njegovo uvođenje u različite sektore.

Podizanje svijesti

Udruženje radi na podizanju svijesti o umjetnoj inteligenciji u javnosti a kako bi se razumjela njena važnost i potencijalne koristi.

Izgradnja mreže

Udruženje radi na izgradnji mreže profesionalaca, istraživača, poduzetnika i drugih zainteresiranih strana u području umjetne inteligencije što omogućava razmjenu ideja, znanja i iskustava, i pomaže u formiranju jakog ekosistema AI u Bosni i Hercegovini.